"Skal vi danse" -kjendisen mottok sjokkbeskjed: Fikk både HIV- og kreft-diagnose

SKAL VI DANSE-DOMMER: Christer Tornell ble rikskjendis med "Skal vi danse" på Tv2. Nå snakker han åpent ut om kampen mot glutenintoleranse  Foto: images.tvrage.com

SKAL VI DANSE-DOMMER: Christer Tornell ble rikskjendis med "Skal vi danse" på Tv2. Nå snakker han åpent ut om kampen mot glutenintoleranse
Foto: images.tvrage.com

Christer Tornell snakker ut om sitt liv som glutenfri på glutenfreelifesaver.no

Christer Tornell måtte ta tre HIV-tester før legene skjønte hva som var galt.

Christer Tornell (51) har lang fartstid som kunstløper, danser og koreograf. I 2008 ble han rikskjendis som dommer i TV 2-suksessen "Skal vi danse" - og han har også hatt en stor rolle i såpeserien "Hotel Cæsar". 51-åringen trener jevnlig og er usedvanlig sprek. Men slik har det ikke alltid vært. For 15 år siden ble TV-kjendisen plutselig og langvarig syk.

- Det var midtsommeraften, og dagen startet med at jeg var veldig slapp, og hadde magesmerter. En type smerter jeg ikke hadde kjent på tidligere. Jeg ønsket bare å sove. Det virket litt som omgangssyke - men samtidig ikke, forteller Christer til glutenfreelifesaver.no

Han regnet med at smertene kom til å gå over - som de så ofte gjør.

Mistet 14 kilo. - Jeg hadde fått et reisestipend, og skulle tilbringe noen uker i USA bare dager etter at jeg ble syk. Under utenlandsoppholdet så kom og gikk smertene, og etter hvert så klarte ikke kroppen å beholde noe som helst av næring. Maten bare rant igjennom meg.

Da han kom hjem skulle han direkte til Warsawa på jobb - og så begynte prøver på "Sugar" med Mia Gundersen (52) og Sven Nordin (57) på Chateau Neuf i Oslo. Timeplanen var full, og legebesøk fikk han ikke tid til.

- Jeg burde jo selvsagt oppsøkt hjelp tidligere, men tenkte hele tiden at dette kom til å gå over. Til slutt var jeg så dårlig at lege var eneste utvei. Jeg hadde da mistet hele 14 kg, og så mager og sliten ut, forteller Christer.

På sykehuset ble det tatt røntgen av mage og tarmer. Til TV-kjendisens store skrekk oppdaget legene skygger i tarmesystemet. 

LEVER GLUTENFRITT: Christer Tornell ble frisk etter å ha kuttet gluten fra kostholdet. Nå råder han andre som reagerer på gluten til å se seg om etter alternative løsninger.  Foto: privat

LEVER GLUTENFRITT: Christer Tornell ble frisk etter å ha kuttet gluten fra kostholdet. Nå råder han andre som reagerer på gluten til å se seg om etter alternative løsninger.
Foto: privat

- Samme dag ble jeg lagt inn. De mistenkte en type tarmkreft som er HIV-relatert. Så jeg fikk to mulige diagnoser på samme dagen. Både HIV og kreft. Jeg var lamslått.

Det ble tatt til sammen tre HIV-tester med få dagers mellomrom. 

Fjernet mel. - Jeg fikk spørsmål om jeg hadde lyst på beroligende piller. Dette takket jeg heldigvis nei til, da jeg kjente jeg var nødt til å tenke gjennom min nye livssituasjon på en konstruktiv måte, sier Christer ettertenksomt.

Til legens overraskelse var alle hiv-testene var negative.

- Legen som hadde diagnostisert meg var veldig forundret. Det ble tatt ultralyd av magen min, og da oppdaget de noe merkelig. Det viste seg at "kreften" var luftbobler. 

Luftboblene hadde kommet som følge av at Christers tarmer ikke fungerte som de skulle. Det ble utført både gastroskopi og colonoskopi. Til slutt kom sykehuset frem til at hvetemel var synderen.

- En tredje lege ble tilkalt, og så kom spørsmålet: "Har de legene du har hatt til nå fjernet mel fra kosten din?" - Nei, svarte jeg. Dette ble gjort, og kroppen min reagerte over natten. Helt plutselig så begynte alt å fungere igjen. Alle nødvendige tester for å påvise melintoleranse ble tatt, og jeg reagerte positivt på disse, forklarer "Skal vi danse"-kjendisen.

Christer var mer kampklar enn redd da han fikk feildiagnosene.

Mentalt sliten. - Jeg var innstilt på å kjempe mot kreften. Først etterpå, når alt var over, så hadde jeg det mentalt dårlig i en periode. Jeg fikk to alvorlig diagnoser på ekstremt kort tid. Selv om det endte veldig, veldig bra, så er det klart at det var en påkjenning for kroppen og for den mentale helsen. 

CÆSAR-KJENDIS: Christer Tornell gjorde suksess i Hotell Cæsar på Tv2, hvor han spilte rollen som Runa's ukjente far, Jan Stang Egeland i sesong 29.  Foto: Tv2

CÆSAR-KJENDIS: Christer Tornell gjorde suksess i Hotell Cæsar på Tv2, hvor han spilte rollen som Runa's ukjente far, Jan Stang Egeland i sesong 29. Foto: Tv2

51-åringen kuttet ut alt av hvetemel. Nå lever han hundre prosent glutenfritt.

- Det er mange år siden det ble oppdaget,  så nå har en glutenfri diett blitt en del av hverdagen. Det er dessuten mange flere glutenfrie alternativer i butikker både i Norge og i utlandet enn før, og produktene er ikke "gjemt bort" lengre. Å være glutenintolerant hemmer meg ikke i hverdagen. I tillegg er jeg så "heldig" at jeg ikke lenger reagerer like kraftig nå som jeg gjorde før hvis jeg får mel i kosten. Eneste unntak er om jeg har jobbet under press over tid. Da reagerer jeg kraftigere enn ellers på mel, av en eller annen grunn. 

51-åringen fastslår at livet er bedre uten hvete.

- Det har ført til at kroppen føler seg lettere. Jeg har et relativt fysisk arbeid,  og opplever egentlig store fordeler med å leve uten mel. Jeg føler meg mer opplagt. Det negative er at det alltid finnes varer som man skulle ønske man kunne spise, men som man ikke kan!

Scene-aktuell: Christer er for tiden å se i musikalen "Cabaret" på Hadeland Kultursal  Foto: Privat

Scene-aktuell: Christer er for tiden å se i musikalen "Cabaret" på Hadeland Kultursal
Foto: Privat

Christer reagerer på oppfølgingen han har fått fra legene.

Savner oppfølging. - Oppfølgingen ble ikke-eksisterende etter de første tre årene. Jeg følger opp meg selv, og fastlegen min lytter til det minste problem, hvis jeg skulle trenge det. Han er helt suveren, roser Christer, og understreker:

- Jeg er takknemlig overfor legen som ba meg kutte ut mel, likevel savner jeg oppfølging fra sykehuset som ga meg diagnosen - og en unnskyldning for de to forferdelige feildiagnosene.

Christer ber alle som ikke tåler gluten se seg om etter alternative løsninger.

- Søk på nett. Det er mange som sliter med glutenintoleranse, og det finnes mange gode tips og råd der ute. Og spør. Spør heller én gang for mye!