Verdens beste oppskrift på glutenfritt brød!

Jeg vet hva du tenker.. "jeg savner ordentlig brød!"

Brød er nummer 1 på de aller fleste cøliakere's liste over ting de savner mest. En luftig, saftig brødskive som ikke faller fra hverandre, ikke må oppbevares i fryseren, og som kan nytes UTEN Å RISTES I BRØDRISTEREN!Butikk-kjøpt kan være dyrekjøpt

Jeg er heldig som bor i England, for her kan vi kjøpe ferskt glutenfritt brød i butikken, som smaker akkurat som det gode gamle brødet jeg kjøpte før jeg ble diagnostisert. Det er virkelig ingen forskjell; det smaker akkurat som brød med gluten! Vi får dessuten brødet på resept her (det er ikke måte på). Men (og det er et stort men), butikk-kjøpte brød, både i England og i Norge, inneholder store mengder konserveringsmidler som overhode ikke er bra for oss. Spesielt de long-life brødene som er pakket i plast og ligger på hylla; fysjameg! 

I Norge har jeg ennå ikke funnet glutenfritt brød som tilsvarer de jeg kan kjøpe her i England. Ja, det er stadig flere og bedre valg, og godt er det, men enda så er de frosset, de smuler, de må i ovn eller brødrister, eller de smaker pøkk.. Dessuten koster de flesk!


Bak selv - Det funker!

Det aller beste du kan gjøre er å bake brød selv. Da sparer du noen kroner, og du får rykende ferskt brød uten konserveringsmidler. Problemet er vel at du har prøvd, og feilet. Det er nemlig ikke lett å få til godt glutenfritt brød! Det finnes brødmikser du kan kjøpe i butikken, og mange av dem gir gode bakeresultater. Derimot er de, nok en gang, dyre, en god del av dem har hvetestivelse (som tro det eller ei ikke er supert for kroppen din), og ganske mange holder ikke helt hva de lover.

I de årene jeg har drevet The Gluten Free Lifesaver så har jeg fått uendelige forespørsler om brødoppskrifter. Jeg har derimot villet vente til jeg hadde fått på plass en som virkelig slår ut konkurrentene - og nå har jeg fått det til!


Luftig og ferskt glutenfritt hjemmebaktbrød

Her kommer det som etter min mening er verdens beste glutenfrie brødoppskrift! Den krever litt nøyaktighet, men sånn er det med vanlig brød også. Det beste er at du kan lage ferdig melblandingen i en stor porsjon som du oppbevarer i skapet, og så har du din egen glutenfrie brødmiks for hånden når du trenger det!

Brødet kan godt fryses, men smaker utrolig godt ferskt. Det er saftig og smuler ikke, og best av alt; det er fullt av flotte luftbobler som gir et høyt og lett resultat. Du kommer til å elske dette brødet!

Nb: før jeg starter vil jeg påpeke at du ikke må slurve med brødoppskrifter. Dette er kjemi, og alt må gjøres riktig for at resultatet skal bli bra. På den annen side er det ikke no hokus pokus, og absolutt alt arbeidet er verdt det når du setter tenna i den første biten med rykende fersk glutenfritt brød med brunost og syltetøy! Trust me :)

Lag gjerne mange brød på en gang og frys ned, så slipper du å bake så ofte!

Obs! Det er to valgmuligheter for de tørre ingrediensene. Dette er fordi ikke alle ingredienser er tilgjengelige over alt. Du kan selv velge hva som passer deg. Ikke bruk begge på en gang; velg kun én!


Du trenger:

Gjærblanding

 • 240 ml varm melk (varmere enn lunkent, men ikke så varmt at du brenner deg) Jeg bruker å blande halvt om halvt med veldig varmt og veldig kaldt, som en tommelfingerregel.

 • 2 ss tørrgjær (jeg oppbevarer min i kjøleskap slik at den holder seg så godt som mulig)

 • 2 ss sukker (selv om du kanskje ikke liker sukker, så gjør gjæra det. Gjæra "spiser" sukkeret, og brødet hever bedre. Spesielt viktig er det å huske sukkeret om du bruker melkealternativer!)

Tørre ingredienser -valg 1:

Tørre ingredienser -valg 2:

 • 420 ml lys melblanding som inneholder hvetestivelse

 • 180 ml grov melblanding uten hvetestivelse, som inneholder rismel, tapiocastivelse, potetstivelse, bokhvete og fiber

 • 60 ml mandelmel

 • 60 ml melkepulver

 • 2,5 ts xantan gum eller vegetalgelepulver (guargum og carregan)

 • 1 ts glutenfritt bakepulver

 • 1 ss sukker

 • 1 1/4 ts salt

Hvis du bruker valg 2 så kan du bytte melken i gjærblandingen med vann, evt halvt om halvt.

Våte ingredienser:

 • 2 ts eplesidereddik

 • 2 ss olivenolje

 • 2 store økologiske egg fra frittgående høns

 • 80 ml varmt vann (se forklaring ovenfor)Fremgangsmåte

 1. Forvarm ovnen til 220 grader eller 200 for vifteovn

 2. Smør en romslig brødform (husk at brødet må ha rom til å heve uten å flyte over kanten)

 3. Gjærblanding: Bland sukker og tørrgjær i en egen bolle, og rør inn det varme vannet (eller melken, alt etter om du bruker valg 1 eller 2). Sett bollen på en lun plass og la stå til gjærblandingen har triplet i størrelse, slik du ser på bildet. Hvis gjærblandingen din ikke "vokser" så har du enten brukt for kaldt eller for varmt vann, eller gjæren du bruker er "død" og du må kjøpe ny gjær. Det skal være masse aktivitet i gjærblandingen din!

 4. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, gjerne med en visp, slik at du er sikker på at alt er blandet veldig godt!

Slik skal gjærblandingen din utvikle seg

Slik skal gjærblandingen din utvikle seg

5. Tøm de våte ingrediensen i en annen bolle, og rør med en elektrisk mikser på lav hastighet.

6. Tøm deretter gjærblandingen i det våte, og bland forsiktig. Her må du sørge for at ingrediensene blandes godt, men uten å røre ut alle de flotte boblene du har fått til i gjærblandingen din! Ikke ødelegg boblene!

7. Skru ned mikseren din til lav hastighet, og bland inn de tørre ingrediensene ca en desiliter om gangen. Skru deretter opp farten til medium i ett minutt. Ikke miks lenger enn dette!

8. Slå av mikseren, og la blandingen få hvile i ett minutt.

9. Når blandingen har fått hvilt seg litt så tømmer du den over i brødformen.

10. Sett formen på et lunt sted, og dekk den gjerne til med plast. Det er veldig viktig at brødet får hevet seg rikelig i riktig temperatur. Ofte fyller jeg oppvaskkummen med varmt vann og dekker den med en bakerist, som jeg deretter setter brødforma oppå. Jeg dekker brødforma med en stor bolle, som er romslig nok til at brødet får hevet seg.

11. Når deigen har hevet seg til ca dobbel størrelse kan du sette den i ovnen. Stek i 40 minutter, eller til brødet har gyllen skorpe og en "hul" lyd når du banker på bunnen av forma. Et godt tips er å stikke et steketermometer i deigen. Pass på at termometeret er sentrert i brødet. Brødet er ferdig stekt nå termometeret når 90-93 grader!

12. Når du tar brødet ut av ovnen må du la det få kjøle seg ned litt før du skjærer i det.

Du kan oppbevare brødet i en tett platsikkboks et to-tre dager uten at det blir smulete, eller du kan fryse det ned etter at det har kjølt seg helt ned.

Lykke til med bakingen, og kos deg med fantastisk godt glutenfritt brød!

Still gjerne spørsmål eller kom med tilbakemeldinger!


SISTE PUBLISERTE 
Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver