En fantastisk varm sjokolade smoothie

Varm sjokolade smoothie til jul

Hvem elsker vel ikke varm sjokolade?

..Men hva om du helst vil ha mindre kalorier og mere næringsstoffer? Bare med den samme deilige sjokoladesmaken selvsagt.. Er det mulig? La meg bare si at; Jepp, det er det så absloutt!

Denne sjokoladesmoothien er glutenfri, sukkerfri, melkefri, paleo, vegansk og kjempegod -og ja, den er varm!!


Mirakelplanten kakao

Vi kan vel alle være enige om at kakako smaker godt. Men visste du at den også har utrolig mange helsebringende bivirkninger?

En studie utført ved Cornell University viser at konsentrasjonen av antioksidanter i varm kakao er to til tre ganger høyere enn i grønn te, tre ganger høyere enn i rødvin, og fire til fem ganger høyere enn i sort te (kilde)! Som om ikke det var nok, så har forskerne funnet ut at flavonidene i kakao kan øke blodsirkulasjonen til hjernen, og som et resultat kanskje til og med hjelpe til i behandligen av demens! 

Som en bonus viser det seg faktisk at flere antioksidanter frigis fra kakaoen når den varmes opp, så det er all grunn til å nyte en kopp varm sjokolade når temperaturene faller! 


Drikk grønnsakene dine

Spinat høres kanskje ikke ut som noe man bør ha i kakaoen, men du kommer til å være glad for at du gjorde det! Selv om du ikke vil kunne kjenne smaken av spinaten i smoothien, bidrar den med fantastiske helsebringene bonuspoeng! Hør bare på dette:

varm sjokolade smoothie

Spinat er en av de aller rikeste kilderne til jern i grønnsaksfamilien, med 25% av ditt daglig anbefalte inntak dekket per 100 gram!.

Jern er helt avgjørende for produksjonen av røde blodceller, og spiller en viktig rolle i cellenes stoffskifte. Spesielt for en cøliaker, som gjerne sliter med anemi og samtidig ikke tåler jerntilskudd så godt, kan det å spise mer spinat være en fantastisk løsning!

Spinat er forøvrig også en super kilde til K-vitamin, med 400% av ditt anbefalte daglige inntak dekket av kun 100 gram! K-vitamin er viktig for å opprettholde en sterk benbygning.

Sett i lys av alle disse fordelene kan man nok være enig i at spinat gjør deg like sterk som Skippern!


Enda mer godsaker

Vår fantastiske smoothie inneholder også en god dose glutenfri havre. Du leste kanskje om fordelene med å spise havre i posten om Frosty The Snowman Smoothien vår, eller sett artikkelen om gluten i havre? Hvis du har lest disse så vet du at det er greit for de aller fleste cøliakere og glutenintolerante å spise glutenfri havre (nb hvis du ikke er sikker på om du tåler det, så må du først sjekke med legen din). De som kan spise havre er heldige nok til å få en hel haug med fantastiske helsefordeler! 

Havre kan skryte av en fantastisk evne til å blant annet senke kolesterolnivået i blodet, stabilisere blodsukkeret, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og å forebygge brystkreft. Havren inneholder i tillegg mye jern og løselig fiber. Løselig fiber hjelper til med å regulere magen, og fugerer som en prebiotika som gjør det lettere for de gode bakteriene å trives i tarmen din (kilde).

Denne smoothien inneholder også superfrøet Chia, som er fullt av protein, fiber, kalsium og magnesium!

Hvis dette ikke er nok til å overbevise deg, så kan du bare se for deg en varm og deilig sjokoladedrikk som ikke legger seg på hoftene!

Oppskrift:

For å lage denne supersunne og fantastisk gode sjokoladesmoothien, trenger du:

 • ca 2,5 dl friske (økologiske) spinatblader
 • 4 medjool dadler (eller andre ferske dadler uten sukker)
 • 1 ts naturlig vaniljeekstrakt
 • 2 ss usukret kakaopulver (eller 2,5 ss hvis du, som meg, liker ekstra sjokoladesmak!)
 • 60 ml glutenfri havregryn
 • 1 ts chia frø
 • 2,5 cl kokende vann
 • 60 ml kaldt vann (valgfritt)
 • Valgfritt: Lønnesirup for de som vil ha en søtere smoothie
 • Valgfritt 2: Marshmallow fluff som topping!

Fremgangsmåte:

 1. Kjør alle ingrediensene, untatt det kalde vannet, på fullt i blenderen. Husk at du må la ventilen på toppen være åpen når du har varmt innhold i blenderen! Dekk med et kjøkkenhåndkle isteden. 
 2. Smak på smoothien og se om du ønsker å ha i litt kaldt vann hvis du synes den er for varm, eller litt lønnesirup hvis den ikke er søt nok for din smak. Du kan også ha i ekstra kakako hvis du liker sterk sjokoladesmak! 

Server den varme sjokoladesmoothien i en festlig julekopp eller et syltetøyglass, pynt med marshmallow fluff og et fint sugerør, og server mens den er varm!


 
Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver