Enkle Hjemmelagede Glutenfri Medisterkaker, som smaker Himmelsk!

En klassiker

I oppveksten likte jeg aldri medisterkaker. Jeg hoppet glatt over "annerledeskjøttkakene" der de lå i all sin prakt ved siden av hver eneste hovedrett fra julebord til nyttårsfeiring. De smake jo ikke godt! Men lite visste jeg, at det er enormt stor forskjell på ferdiglagede medisterkaker fra kjøledisken, og de som man lager selv hjemme på kjøkkenet. -Utrolig stor forskjell!

Siden jeg prøvde meg på medisterkakelaging hjemme for første gang, har disse julete kjøttkakene blitt en ubeseiret favoritt! De er så utrolig saftige og fulle av smak, og ligner ikke butikkbollene i det hele tatt.

Jeg anbefaler deg på det varmeste å prøve denne oppskriften -resultatet er verd hvert investerte minutt. Og det er absolutt ikke vanskelig!

Som regel lager jeg en stor porsjon som jeg fryser. De egner seg meget godt til oppvarming i ovn, og man kan like gjerne kjøre på med en støøre porsjon når man først er igang.

Jeg lover deg at disse er noen av de saftigste medisterkakene du har smakt!


For å lage ca 20-24 medisterkaker trenger du:

 

 • 1 kg kvernet svinekjøtt -10-20% fett for saftigste resultat (jeg velger alltid økologisk)
 • 3 ss potetmel (eller maizena)
 • 1 ts malt sort pepper
 • 1/2 ts muskat
 • 1/4 ts malt ingefær
 • 3 ts salt
 • 2 egg fra frittgående høns ( kan sløyfes hvis du ikke spiser egg)
 • 2,5 dl melk eller melkealternativ (f.eks rismelk)
 • Grønnsaksbuljong eller kraft (uten smaksforsterkere eller gjærekstrakt)

Pass på at kjøttet og melken begge har kjøleskapstemperaturFremgangsmåte:

 1. Hvis du bruker kjøttdeig av svin så kan du kverne kjøttet med kjøkkenmaskin eller stavmikser
 2. Når kjøttet er godt kvernet jobber du inn saltet
 3. Når saltet er godt innarbeidet i kjøttet, og du har fått en fin jevn konsistens, så kan du arbeide inn krydderet og potetmelet. Kna kjøettet som om det var en deig, og sørg for at alt er godt fordelt.
 4. Tilsett kald melk gradvis, mens du fortsatt bearbeider kjøttet, og til slutt jobber du inn eggene hvis du ønsker å bruke disse. Pass på at du alltid jobber hver ny ingrediens inn skikkelig før du tilsetter neste!
 5. Varm en stekepanne og smelt smør. Du kan bruke olje hvis du heller vil det, men medisterkakene smaker ekstra godt nåe skorpen er stekt i smør.
 6. Dypp en spiseskje i vann, og form ovale kjøttboller med en hånd og en skje. Pass på at alle blir omtrent like store, slik at de blir ferdige samtidig.
 7. Ettersom du former medisterkakene legger du dem i pannen. Du skal ikke steke dem helt gjennom, men kun gi dem en stekeskorpe og fast form. Legg dem så til side på et fat mens du steker resten.
 8. Kok opp en stor kasserolle med grønnsaksbuljong, skru ned varmen og legg medisterkakene oppi vannet. La de småkoke i 5 minutter, og så trekketil de er gjennomkokt.
 9. Før du serverer medisterkakene kan du legge dem på et stekebrett i ovnen i noen minutter, enten sammen med ribba til jul, eller som de er. Du kan også servere dem slik de er, uten å ettervarme dem.
 10. Medisterkaker kan gjerne fryses, og varmes opp i ovnen!

Server gjerne med tradisjonell julemat, eller i egen majestet med tilbehør som sauterte rosenkål med mandler og tranebær, samt ovnsbakte poteter med urtesmør. 

Oppskrift på tilbehør kommer på bloggen i de neste dagene! 
Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver