Fargestoffene i maten vår - Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om!

 
 
Det blir litt som “Luksusfellen” i matveien; det er så alt for enkelt å late som om det ikke eksisterer
 
image source: http://www.prevention.com/sites/default/files/images/news/featured_images/food%20additives%20628x363.jpg

image source: http://www.prevention.com/sites/default/files/images/news/featured_images/food%20additives%20628x363.jpg


 

Et fargerikt liv på bekostning av helsa 

Vi hører mye om såkalte E-stoffer, og informasjonen er forvirrende. Ikke alle E-stoffer er skadelige, men i jungelen av tall og koder vi ikke uten videre forstår, er det lett å lukke øynene. Problemet er at hvis vi ikke lærer oss å ta bevisste valg i matveien, så står vi fare for å utsette både oss selv og våre barn for reaksjoner som ikke alltid er like enkle å spore tilbake til maten vi har spist. Det blir litt som "Luksusfellen" i matveien; det er så alt for enkelt å la konvolutten med regningen ligge og støve ned, slik at man kan late som den ikke eksisterer. Men til slutt kommer uansett represaliene, og gjerne da større og værre enn de var til å begynne med!

image source: http://getwellhere.com/wp-content/uploads/2013/11/asthma.jpg

image source: http://getwellhere.com/wp-content/uploads/2013/11/asthma.jpg

Jeg mener at alle må få spise akkurat det de vil, men med åpne øyne. Ved å lære seg hvilke E-stoffer man bør unngå så har man åpnet konvolutten og ihvertfall tatt et bevisst valg. Man lar ikke bare matvareindustrien trekke ulla over øynene våre uavhengig av konsekvensene.

Men hvor skal man så starte? E-stoffene er mange, og de er som oftest "usynlige" for oss når maten kommer på bordet. Det er derimot én type E-stoffer vi som oftest kan se med det blotte øye, og i mange tilfeller kan vi enkelt kontrollere inntaket selv. Dette gjelder nemlig når det kommer til matfarger. 


Det er ikke nødvendigvis gull i gryta ved enden av regnbuen

image source: http://pixel.brit.co/wp-content/uploads/2013/03/Rainbow-1-Main-645x429.jpg

image source: http://pixel.brit.co/wp-content/uploads/2013/03/Rainbow-1-Main-645x429.jpg

Moder jord har utstyrt oss med en naturlig tiltrekning mot farger i mat. Denne dragningen mot matfarger skyldes sannsynligvis at vi skal finne veien til et variert kosthold med en mengde ulike frukter og grønnsaker, noe matvareindustrien har snudd på hodet ved å farge usunn mat i de vakreste brilliante fargekombinasjoner. Det er utrolig hvordan man kan "pynte" på naturen og lure sansene våre!

Matfarger er vanskelige. Mange mennesker, både barn og voksne, reagerer på fargestoffer, og du bør ikke la deg lure av ordet "naturlig"..

Å vite hvilken mat som med sikkerhet ikke vil gi deg reaksjoner kan være en utfordring, for ikke å snakke om å kunne identifisere stoffer som setter deg og dine barn i fare for å utvikle problemer som man ikke ser før senere i livet. Jeg er sikker på at mange foreldre med sensitive barn kjenner til denne utfordringen, og mange uten allergier kan fortsatt ønske å unngå skadelige stoffer.

Informasjonen jeg bruker for dette innlegget er basert på Royal Prince Alfreds sykehus håndbok for matintoleranse. For de av dere som ikke er kjent med RAPH Eliminasjonsdietten, så er det massevis av god informasjon å finne på http://www.fedup.com.au. Men for å gi deg den grunnleggende informasjonen, så kan du finne noen viktige punkter her: 


image source: http://www.justaddgoodstuff.com/food-allergy-vs-food-intolerance/

Kjemikalier i mat

Kort sagt, kjemikalier i mat og tilsetningsstoffer (naturlige eller kunstige) er kjent for å forårsake en myriade av symptomer som ellers ikke kan forklares i form av en "sykdom".

Tradisjonelt er vi kjent med matallergier, som er immunresponser mot en bestemt del av en matvare, vanligvis et protein - som får kroppen til å behandle maten som "giftig" og dermed forårsaker en reaksjon. Matintoleranse er imidlertid annerledes. Det er en kjemisk reaksjon til et element i et næringsmiddel eller en matgruppe, slik som salisylater, aminer og annet. Intoleranse og allergi kan overlappe hverandre, men de er ikke det samme problemet. 

-Selv om symptomene kan være svært like, er det bare allergier som kan være umiddelbart livstruende. 

Det kan være nyttig å lære seg forskjellen på allergi og intoleranse. Plansjen til høyre forklarer forskjellene enkelt og greit. Klikk på bildet for å forstørre!

Overraskende symptomer

image source: http://spotonlists.com/wp-content/uploads/2013/05/sugar-make-kida-hyperactive.jpg

image source: http://spotonlists.com/wp-content/uploads/2013/05/sugar-make-kida-hyperactive.jpg

Man kan tro at matintoleranse kun forårsaker "uskyldige" symptomer som magesyke eller hodepine, men de kan faktisk også være ansvarlig for en rekke andre symptomer. Barn med atferdsproblemer som hyperaktivitet, aggresjon, irritabilitet eller konsentrasjonsvansker kan oppleve at de er intolerante til kjemikalier i mat. Hvis barnet ditt sliter med noen av disse symptomene, bør du kanskje snakke med legen din om muligheten for å undersøke om de er sensitive mot enkelte matvaregrupperinger. 

En allergisk reaksjon oppstår som regel kort tid etter at maten er fortært, mens en intoleransereaksjon kan både være umiddelbar, eller bygge seg opp i løpet av en viss tid. Faktisk vil enkelte intoleranser bare produsere symptomer når du har konsumert en viss mengde av matkjemikaliet, og symptomene kan være ganske forsinket, samt vare i lengre tid. 


Farger til besvær

Maten på bildet representerer ikke nødvendigvis mat man kan spise på en eliminasjonsdiett! image sourceØ http://gemstone.rocksrevealed.com/media/wysiwyg/whitepics/Whitefoods.jpg

Maten på bildet representerer ikke nødvendigvis mat man kan spise på en eliminasjonsdiett! image sourceØ http://gemstone.rocksrevealed.com/media/wysiwyg/whitepics/Whitefoods.jpg

I diagnostiseringen og behandlingen av matintoleranser brukes gjerne en såkalt eliminasjonsdiett. Denne dietten kalles også en "failsafe" eller "feilsikker" diett. Den består i å eliminere alle matvaregrupper som inneholder kjente intoleransestoffer, for deretter å sakte reintrodusere dem mens man søker etter symptomer.

Jeg gikk på den såkalte "feilsikre-dietten" i flere måneder, og et element som absolutt skiller denne dietten fra et normalt kosthold, er en åpenbar mangel på farge. All maten er hvit, veldig blek grønn eller lys gul. Ikke mye kos for øyet med andre ord. Da jeg etter hvert blt "oppgradert" til det "moderate" feilsikre kostholdet, begynte maten plutselig å gjenvinne sin glans. Etter mange uker med grønnkål og potetmos fikk jeg plutselig gulrot, rødkål og banan. Etter lange tider på en fargeløs diett, er synet av en gulrot mer enn nok grunn til begeistring!

Nå er det mange måneder siden jeg sluttet med eliminasjonsdietten, men fremdeles passer jeg  på matfargestoffer. 

Det er en omfattende liste over tilsetningsstoffer som man må unngå når man følger et "feilsikkert" kosthold, og farger (selv naturlige) er på den listen. Det finnes derimot noen smutthull også; noen naturlige og kjemisk frie farger har klart å lure seg unna.

(NB: Ta kontakt med legen din før du legger til nye matvarer i kostholdet ditt hvis du er på en "Failsafe"-diett. Eliminasjonsdietten bør ideelt sett være fargefri.) 


En fargerik løsning

Jeg har lett høyt og lavt for å finne trygge måter å tilsette farge i mine bakevarer. Spesielt nå, med jula rett rundt hjørnet - så vil jeg så veldig gjerne se litt rødt og grønt, kanskje til og med litt kakedryss! Jeg hadde lenge tenkt på å lage mine egne farger med rødkål og gulrot. Jeg husker mamma farget egg til påske med kål da jeg var liten, og når jeg lager gulrotjuice så må jeg alltid overhale kjøkkenbenken min på grunn av alle flekkene. Man skulle tro jeg kunne tilsette dem i glasur og få et strålende resultat! 

Jula, som bursdager og andre festligheter, blir virkelig ikke helt det samme uten litt farge!

skadelige matfarger og e-stoffer

Heldigvis finnes det naturlige fargestoffer på markedet som er trygge. Etter å ha filtrert ut ganske mange merker, har jeg til slutt funnet flere fantastiske og vakre matfarger som jeg kan introdusere i kosten uten å være redd for bivirkninger. Jeg vil dele dem med deg snart, men først vil jeg vise deg hvilke som ikke er ok!

Noen av fargestoffene på lista vil du kjenne igjen med en gang, andre finner du kanskje ikke i Norge, men du kan møte på dem når du er på ferie. Til og med i våre naboland!

I Norge er vi mest kjent med de "gode gamle" konditorfargene i flytende form, men også nye gel og pulverfarger har kommet inn i landet i vaken av cupcake- og kakehysteriet de siste årene.

De to mest velkjente konditorfargemerkene i Norge er "Idun" og "Gimsøy Baker'n". Utrolig nok finnes det ikke en oversikt over ingredienser i konditorfargene på Idun's nettside, og for Gimsøy Baker'n  konditorfargene kunne jeg knapt finne frem til produsenten! Jeg har imidlertid kontaket dem og håper på et utfyllende svar, men i mellomtiden har jeg funnet frem noen flasker fra bakerst i skapet for å lese ingrediensene..

Alle de norske fargene jeg har testet inneholder noe som heter propylenglykol. Dette stoffet anses som trygt for mennesker og dyr i små mengder. Det eneste man kan ha i bakhodet er resultatet av en svensk studie fra 2010 som viser at propylenglykol i luften etter all sannsynlighet kan kobles til utvikling av astma og allergiske reaksjoner i barn.

I tillegg til den listen jeg har satt sammen, kan du også finne en fullstendig liste over fargestoffer på nettsidene til Food Intolerance Network, en organisasjon hvis arbeid jeg har stor respekt for.


Listen over farger man bør unngå er som følger:

(Lista starter med kunstig fremstilte farger først, deretter naturlige)

 

skadelige matfarger og e-stoffer
 

 • E102, også kjent som Tartrazine, C.I. 19 140, FD & C gul 5, Acid gul 23, matgul 4, og Trisodium 1-(4-sulfonatophenyl) -4 (4-sulfonatophenylazo) -5-pyrazolone-3-karboksylat). 

Kjent for å forårsake allergiske reaksjoner og astma, samt en rekke immunologiske reaksjoner inkludert angst, migrene, klinisk depresjon, tåkesyn, kløe, generell svakhet, hetebølger, følelse av kvelning, lilla hudområder og søvnforstyrrelser. Selv i svært små doser kan symptomene vare i perioder på opp til 72 timer etter eksponering. Den er også linket til svulster i skjoldbruskkjertelen, kromosomskader og hyperaktivitet. 

E102 Tartrazine er en vanlig farge over hele verden, hovedsakelig brukt i gul, men kan også brukes i Brilliant Blue FCF (FD & C Blue 1, E133) eller Grønt S (E142) for å produsere ulike grønne nyanser. 

 • E107, også kjent som Gul 2G. 

Forbudt i Østerrike, Norge, Sveits, USA, Japan og Sverige. 

Kjent for å forårsake allergiske reaksjoner, astmaanfall og problemer hos hyperaktive barn. 

 • E104, også kjent som Kinolingult (omstridt farge)
 • E110, også kjent som Paraoransje, Oransje Gult S, FD & C gul 6 eller CI 15985Reds: 122-129.

Kommer fra petroleum, og kan være ansvarlig for å forårsake allergisk reaksjon hos personer med en aspirin-intoleranse, noe som resulterer i ulike symptomer som urolig mage, diaré, oppkast, elveblest (urtikaria), hevelse i hud (angioødem) og migrene. Også kjent for å forårsake reaksjoner hos hyperaktive barn.

 

MATFARGER OG E-STOFFER
 

 • E131, også kalt Patent Blå V, Matblå 5, Sulphan Blå, Acid blå 3, L-Blau 3, C-Blau 20, E 131, Patentblau V, eller Cl 42051132. 

Forbudt i Australia og USA. 

Kan forårsake allergiske reaksjoner, med symptomer fra kløe og elveblest, tonausea, hypotensjon og i sjeldne tilfeller anafylaktisk sjokk. 

 • E133, også kalt Brilliant Blue (Syntetisk)

Kjent for å forårsake astmaanfall og allergier i mennesker som allerede har moderat astma. Det ble utlyst en advarsel fra FDA i 2003 rettet mot helsepersonell, for å opplyse om helserisikoen ved å benytte E133 i sondemat.

 • E132, også kjent som Indigokarmin, 5,5'-indigodisulfonic natriumsalt, Indigotin eller FD & C blå # 2. 

Godkjent som mafargestoff i EU og USA 

Indigo Carmine i sin kjemiske form er skadelig for luftveiene ved innånding, og irriterer hud og øyne. Det rådes til å følge advarsler ved håndtering av stoffet. Kjent for å forårsake atferdsproblemer hos følsomme barn. 

 

matfarger og e-stoffer
 

 • E142, også kjent som Grønn S. 

Forbudt i Canada, USA, Japan og Norge. 

Kan forårsake allergiske reaksjoner og er en av de fargestoffer som Støttegruppen for hyperaktive barn anbefaler å bli eliminert fra barns kosthold. 

 

matfarger og e-stoffer
 

 • E151, også kjent som Brilliant Sort BN, Brilliantsvart, Brilliant Sort PN, Brilliant Sort A, Black PN, Matsort 1, Naftol Svart, CI Mat Brown 1, eller C.I. 28440. 

Forbudt i USA, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige, Østerrike, Japan og Finland, men godkjent i Australia og New Zealand og EU.

Forbudt i Norge frem til 2001 - da forbudet ble fjernet på grunn av handelsrelasjoner med andre land.

Forårsaker allergiske eller intoleransereaksjoner, spesielt blant de med aspirinintoleranse. Stoffet frigjør histaminer, og kan forverre symptomene på astma.

 

matfarger og e-stoffer
 

 • E154, også kalt Brun FK, Kipper Brown, Sjokoladebrun FK, og CI Matbrun 1. 

En av fargene Støttegruppen for hyperaktive barn anbefaler å bli eliminert fra barns kosthold. 

Kan provosere frem allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for salisylater, og kan forsterke symptomene på astma. 

Forbudt i EU (men fikk lov til å brukes til å farge sardiner - for å produsere oransje sardiner), Australia, Østerrike, Canada, USA, Japan, Sveits, New Zealand, Norge og Russland. 

 • E155, også kalt Brun HT, Sjokoladebrun HT, Matbrun 3, og CI 20285. 

Kan provosere fram allergiske reaksjoner hos astmatikere, mennesker som er følsomme for aspirin og andre følsomme individer, og kan indusere hudfølsomhet. Foreningen for hyperaktive barn anbefaler at stoffet blir eliminert fra barns kosthold.

Forbudt i Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, USA, Norge, Sveits og Sverige. 

 

matfarger og e-stoffer
 

 • E122 Azorubin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn.

 • E124 Nycoktin

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn.

 • E129 Allurarød

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. Forskning har også vist at avfalsstoffene fra denne fargen fører til kreft i urinblæren hos dyr som har fått fargestoffet tilført i større doser.

 • E123 Amarant

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. Studier viser sammenheng mellom E123 og kreftsvultser i forsøk med rotter.

 • E128 Rød 2G

Kan skape intoleranse hos mennesker som er sensitive til salisylater, samt freprovosere astma. I kombinasjon med konserveringsmidlene benzoater forbindes denne fargen også med hyperaktivitet i barn. I tillegg kan denne fargen forårsake anemi, og muligens også endringer i DNA (muteringer).


Naturlige farger med unaturlige bivirkninger:

Ordet "naturlig" slenges rundt omtrent like enkelt som tenåringer slenger skittentøy. Sannheten er at naturlig ikke nødvendigvis er synonymt med "sunt". Både fluesopp og mugg er naturlig, men vi spiser jo selvsagt ikke det. Hvorfor skal vi da spise andre stoffer som finnes i naturen hvis fortæring aldri var intensjonen?

De følgende to fargestoffene brukes meget hyppig i Norge, og da under ordet "naturlig" 

image sourceØ http://cdn.scahw.com.au/cdn-1ce618eb32fd5f0/ImageVaultFiles/id_168481/cf_3/red-food-Cochineal-extract.jpg

image sourceØ http://cdn.scahw.com.au/cdn-1ce618eb32fd5f0/ImageVaultFiles/id_168481/cf_3/red-food-Cochineal-extract.jpg

 • Cochineal 120, også kjent som KARMIN eller karminsyre, fargestoff (E120), cochineal, karmin (må ikke forveksles med de kunstige fargene carmoisine 122 eller indigotin 132), cochineal karmin, eller fargeindeks (CI 75470). 
Karmin lages av røde insekter som lever på kaktusplanter i Mellom-Amerika

Karmin brukes veldig ofte som fargestoff i mat i Norge. Røde godterier er et godt eksempel.

Karmin er fremstilt av tørkede døde gravide skalainsekter som beiter på kaktus i Mellom-Amerika. Et utvalg cochineal-insekter er kombinert med aluminium for å danne karminsyre, også kjent som karmin. 

Det er sjeldne, men økende rapporter om allergiske reaksjoner - inkludert urtikaria, astma, oppkast, diaré og anafylaksi - mot proteiner i insekter. Les mer om Karmin på Food Intolerance Network. 

 • Anatto 160B, også kjent som ROUCOU eller achiote. I USA, er annattoekstrakt oppført som en fargetilsetning som er unntatt fra sertifisering. 
image source: http://2.bp.blogspot.com/-MFzibL-jlUk/UesZTKjju5I/AAAAAAAAAts/oq2zbGwm2-Y/s1600/NoAnnatto.jpg

image source: http://2.bp.blogspot.com/-MFzibL-jlUk/UesZTKjju5I/AAAAAAAAAts/oq2zbGwm2-Y/s1600/NoAnnatto.jpg

Food Intolerance Network sier at dette er den eneste naturlige farge som hittil har blitt funnet å forårsake like mange uønskede intoleransereaksjoner som kunstige farger, og som påvirker flere forbrukere enn kunstige farger gjør. Fargen har også blitt assosiert med sjeldne allergiske reaksjoner.

Bivirkningene fra annatto kan omfatte reaksjoner i huden, gastrointestinale reaksjoner, problemer i luftveier og i sentralnervesystemet, hodepine, irritabilitet, rastløshet, uoppmerksomhet og søvnforstyrrelser, så vel som artritt. Les mer om Annatto her

Viktig: Tallene er ofte ikke oppført i innholdsfortegnelsen. Isteden bruker man navnene, og de ulike betegnelsene kan brukes om en annen. 


image source: http://febbyelandaspensagress.files.wordpress.com/2011/04/food-additives.jpg

image source: http://febbyelandaspensagress.files.wordpress.com/2011/04/food-additives.jpg

Fargene er over alt..

Fargestoffer brukes ikke bare i produkter som er åpenbart knallfargede; som en grønn kjærlighet-på-pinne eller blå glasur. De tilettes også i saus, fisk, tannkrem, sminke, alkoholholdige drikker, brus, brød og kaker .. you name it. Vi er praktisk talt omgitt av tilsetningsstoffer av mer eller mindre naturlig opprinnelse, som kun er der av én grunn: å forbedre utseendet på naturens produkter.

Vår kjente "kjære" konditorfage

Apoteket bruker sitt gode navn som alibi, mens Idun og Gimsøy pynter på flaska med kjøkkenruter og hjemmebakte ord. Men akkurat som Britney er også de gode gamle kjenningene "not so innocent"!


Følgende norske produkter inneholder en eller flere av de ovennevnte fargestoffene:

skadelige matfarger og e-stoffer - konditorfarge grønn
"Idun's Hjemmebakte" Grønn
inneholder E104 Kinolingul, og E133 Brilliant Blue
skadelige matfarger og e-stoffer konditorfarge rød
"Gimsøy Baker'n" Rød
Inneholder E120 Karmin
skadelige matfarger og e-stoffer - konditorfarge blå
"Gimsøy Baker'n" Blå
Inneholder E131
Forbudt i flere land!
 
skadelige matfarger og e-stoffer - apotekets konditorfarge
Apoteket "Storm" konditorfarge Rød 
E120 Karmin
NB: Inneholder i tillegg E202 Kaliumsorbat og E2011 Natriumbenzoat!


skadelige matfarger og e-stoffer - apotekets konditorfarge
Apotekets "Storm" konditorfarge Grønn 
Denne er laget med Kopperklororfyll E141, hvilket i seg selv ikke er en farlig farge, men Strom bruker Kaliumsorbat E202 som konserveringsmiddel
 
skadelige matfarger og e-stoffer - apotekets konditorfarge
 
image source: http://www.dagligvarerdirekte.no/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/5/3/539932_1.jpg

image source: http://www.dagligvarerdirekte.no/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/5/3/539932_1.jpg

skadelige matfarger og e-stoffer - Cacas konditorfarge Progel
image source: http://oetker.blob.core.windows.net/format/1449501/636x380/0/Dr-Oetker-Konditorfarge.jpg

image source: http://oetker.blob.core.windows.net/format/1449501/636x380/0/Dr-Oetker-Konditorfarge.jpg

"Idun's Hjemmebakte" Rød
Inneholder E120 Karmin
"Cacas Progel"
Dette er nok den værste serien av alle!
Så og si alle fargene i serien er pakket fulle av skadelige stoffer. De selges med denne advarselen:
"Kan påvirke aktivitet og oppmerksomhet hos barn"
"Dr Oetker's Konditorfarger"
Inneholder E120 Karmin og E133 Brilliant Blue
(Nb: inneholder også glucosesirup fra hvete og kaliumsorbat)

Det er nok mange flere norske matfargeprodukter som inneholder stoffer man bør holde seg unna, selv om jeg ikke har nevnt de spesifikt i denne artikkelen. Du må derfor selv være på vakt når du kjøper matfarge.

Min farmor pleide å si: Hvis du ikke kan uttale det - ikke spis det. Med unntak av asiatisk mat, tror jeg hun har et poeng.


Trygge alternativer

Noen av mine favorittfarger!

Noen av mine favorittfarger!

Det kan virke litt håpløst å måtte gi slipp på alle fargene i livet vårt. Men gjett hva, det finnes ekte, naturlige og trygge farger tilgjengelig som de fleste av oss fortsatt kan tolerere tross allergier og intoleranse!

Sett gjerne farge på hverdagen!

Lag fargen selv!

Å bruke frukt og grønnsaker for å sette farge på maten er en kjempeide, og det er slettes ikke så vanskelig som man kanskje tror. Alle har vi vel opplevd at både skjærefjøl, hender og til og med munnvikene lyser i skarp oransje fra rasping eller spising av gulrot! Rødkål setter uovervinnelige flekker på alt man er så uheldig å søle på, og kaffeflekker på bunadskjorta er mer eller mindre permanente.

Tommelfingerregelen (bokstavelig talt) er at frukt og grønnsaker som setter farge på fingrene dine egner seg som matfarge!

image source: http://assets.inhabitots.com/wp-content/uploads/2012/07/Homemade-Rainbow-Cake-Natural-Food-Dye-537x402.jpg

image source: http://assets.inhabitots.com/wp-content/uploads/2012/07/Homemade-Rainbow-Cake-Natural-Food-Dye-537x402.jpg

Husk at matfarge er et naturprodukt, og vil derfor kunne gi et varierende resultat etter hva du blander det med. Test derfor fargen i en liten porsjon av maten før du kjører på og risikrerer at din rosa bursdagskake plutselig blir grønn. Fargen kan også endre seg litt over tid, især i form av at den blir mørkere.

Matfarger fra frunkt og grønnsaker kan også blandes for å forsterke resultatet. For eksempel kan du blande farge fra rødkål med jordbærpure for å forsterke rødfargen. 

Under kommer noen tips til matfarge man kan lage selv, som kan brukes både i marsipan, melis, og annen mat!


GUL

Gurkemeie:  For en svakere gulfarge (pastell) gir du 2,5 dl vann i en kasserolle et kjapt oppkok. Når vannet har kokt opp kan du ta kasserollen av platen og la vannet avkjøles i 30-60 sekunder. Deretter tilsetter du gurkemeie til du oppnår ønsket fargestyrke. 

Gurkemeie; gullende gult!

Gurkemeie; gullende gult!

Etter at det fargede vannet er fullstendig avkjølt kan du large det i en ren (gjerne kokt/steriliert) glassbeholder med tett lokk. Du kan så tilsette litt av vannet i mat for å oppnå en nydelig dyp gulfarge.

For en sterkere farge kan du tilsette pulveret i maten direkte.

Gurkemeie som er utgått på dato mister mye av smaken, så hvis du har muligheten kan du bruke dette isteden for ferskvare! 

Gulrot: For å oppnå en svakere gul kan du koke ut gulrot i opptil en time, for deretter å kjøle ned vannet og bruke dette til å farge mat. For en sterkere farge kan du juice' gulrot og bruke saften til å farge maten. Konsentrert gulrotjuice gir en sterk gul, nesten oransje farge alt etter hvor mye du tilsetter.

Man kan også få kjøp gulrotopulver hvilket er veldig effektivt som matfargemiddel!

Safran: Dette krydderet gir en kraftig gulfarge, men er dyrt og setter samtidig smak. På den positive siden får man kjøpt det i pulverform og man kan strø det rett i maten. Safran er mest kjent i Norge for å sette farge på lussekatter.

Gulbeter: Denne rotgrønnsaken er medlem av rødbetfamilien, og egner seg meget godt som matfarge! Den kan kokes ut slik som gulroten, eller juices.


RØD

Rødkål: Du kan koke eller juice rødkål, og deretter tilsette mindre mengder for å oppnå en lys rød farge. Nb: tilsetter du for mye vil maten bli lilla.

Jordbær/Bringebær eller kirsebær:  Disse egner seg best som juice. Du kan mose dem og bruke saften, eller juice dem i en blender eller sentrifuge (juicemaskin). Prøv deg frem for å finne riktig mengde, og du kan så variere fargen fra lys rosa til sterkere rød. 

Rødbeter: Denne fantastiske rotgrønnsaken er et matfargevidunder! Kok den for en lysere rødlilla, eller lag juice eller pure for et sterkere resultat. 

Rødbetpulver; rubinrødt!  

Rødbetpulver; rubinrødt!

 

Rødbetpulver er forresten supert som matfarge!

Tranebærjuicekonsentrat kan man få kjøpt på helsekostforretninger eller på nett. Det gir en fin, dyp rødfarge.

Paprika er en fin rødfarge. Du kan juice også denne grønnsaken, eller rett og slett bruke paprikapulver! Paprikapulveret kan blandes i vann eller tilsettes mat direkte.

Tomatpulver: Hvis du kan få tak i tomatpulver så har du en kjempefin rødfarge som du kan strø rett i maten! 

Både rødbetpulver (red beet powder) og tomatpulver kan kjøpes på nettet.


LILLA

Rødkål er en opplagt kilde til lille matfarge. Du kan juice, blende eller koke, og du vil få ulike resultater alt ettersom hvilken metode du bruker. Blender og juices vil gi den sterkeste lillafargen

image sourceØ http://cdn.sheknows.com/articles/2011/01/red-cabbage.jpg

image sourceØ http://cdn.sheknows.com/articles/2011/01/red-cabbage.jpg

Aubergineskall er supert som matfarge! Du kan koke eller juice skallet for en dyp lillafarge. Neste gang du lager vegetarlasagne, moussaka eller ratatouille kan du skrelle auberginen og lage farge til siden.

Blåbær eller bjørnebær gir alt fra pastell til dyp lilla etter hvor mye du bruker. Prøv blåbærjuice eller ordentlige norske blåbær istedenfor den nye typen man får kjøpt på butikken nå for tiden. Den komersielle typen har lyst (nesten hvitt) kjøtt, og setter ikke farge på samme måte.

Rødbeter kan brukes også til lilla. Fargen varierer fra rød til dyp lilla etter hvor mye du har i.


GRØNN

Spirulina får du kjøpt i helsekosten eller på nettet. Denne sjøgrønnsaken gir en veldig sterk grønnfarge, og setter lite smak i forhold til hvor mye du trenger for å få et flott resultat.

Spirulinapulver; en flott grønnfarge!

Spirulinapulver; en flott grønnfarge!

Grønnkål (kale på engelsk) er utrolig populært som "superfood" nå for tiden. I tillegg til sitt rykte som supermat har grønnkål flotte fargeegenskaper. Bruk kokemetoden, eller juice grønnkål for et enda sterkere resultat.

Spinat egner seg også godt til grønnfarge. Du får den sterkeste fargen av juice, men du kan også koke den.

Brønnkarse (watercress) ksn også juices eller kokes for å farge mat grønn.

Spinatpulver (spinach powder) er kjempeflott! Det gir en dyp grønnfarge, og du får kjøpt det på nettet.

Aspargespulver (aspargus powder) gir en lysere grønnfarge, og du finner også dette på nett.


BRUN

God gammeldags sukkerkulør!

God gammeldags sukkerkulør!

Kakaopulver er en gammel kjenning, som egner seg veldig godt som både matfarge og selvsagt smakstilsetning! Du kan også bruke kakaodråper.

Sukkerkulør er vi mest kjent med å bruke i brun saus, men du kan også farge annen mat med det. Finnes i nesten alle supermarkeder.


BLÅ

image source: http://2.bp.blogspot.com/-fLzDmpS2Ayk/Tw0TzGcPj5I/AAAAAAAADfg/6OUjXWsxJN0/s1600/Blue+Food+Colouring.JPG

image source: http://2.bp.blogspot.com/-fLzDmpS2Ayk/Tw0TzGcPj5I/AAAAAAAADfg/6OUjXWsxJN0/s1600/Blue+Food+Colouring.JPG

Ja, du kan faktisk lage blåfarge selv!

Skjær opp et halvt RØDT kålhode i biter, og legg det i en kasserolle. Dekk kålen med vann og kok i 10 minutter. Sil vannet over i en bolle (kast eller spis kålen), og la det kjøle seg HELT ned til romtemperatur.

Når kålvannet er avkjølt tilsetter du natron, en halv teskje i gangen, til det lilla vannet skifter farge til blått!

Husk at natron også smaksetter vannet, så du må ikke ha i for mye. Hvis du vil unngå natronsmaken kan du isteden tilsette spinatjuice aller grønn te.

Å lage "konditorfarge" selv av grønnskaer og frukt er slettes ikke vanskelig, og man slipper å tenke på at man har i seg skumle tilsetningstoffer!


Om du ikke vil lage selv..

image source: http://farm4.static.flickr.com/3128/3178974142_36b620b8a3.jpg

image source: http://farm4.static.flickr.com/3128/3178974142_36b620b8a3.jpg

Det finnes farger på markedet som ikke hører til "værstingene", og til og med de som er verdt en varm anbefaling! Jeg har laget en liten oversikt over fine alternativer som jeg selv har funnet, noen i Norge og andre i utlandet. Det er også mange flere på markedet som man lett kan finne på nettet. Spesielt nå som du vet hva du skal lete etter!

Naturlige farger er ikke bare trygge, men også levende og nydelige!

Først en liste over trygge fargestoffer 

 (For lesere på eliminasjonsdiett: Jeg vil gjerne påpeke at konsentrerte naturlige farger kan ha et høyt innhold av salisylater, aminer og glutamater. De bør brukes med forsiktighet, og test dem eventuelt før du introduserer dem til et "Failsafe" -kosthold. Rådfør deg alltid med helsepersonell. Hvis du er på en streng eliminasjonsdiett, anbefaler jeg ikke å legge noen farger til maten!) 


De eneste fargene oppført som absolutt trygge for alle (nkludert de som er på eliminasjonsdiett)  er følgende: 

101 Riboflavin, lactoflavin, vitamin B2, gul 
160a Betakaroten 
170 Kalsiumkarbonat, mineral farge og kalsiumtilskudd 
171 Titandioksid, mineral farge, hvit 
172 Jernoksid, rød, svart, gul mineralfarger 
173 Aluminium, mineral farge 
174 Sølv, mineral farge 
175 Gold, mineral farge 
153 Sot, vegetabilsk karbon 
150A Caramel I - plain 
150b Caramel II - kaustisk sulfitt prosess 
150c Caramel III - ammoniakk prosess 
150D Caramel IV - ammoniakk sulfittprosess 

Nb: Sjekk alltid om karamellfarger er glutenfrie! 


Farger etter min smak!

Konditorfarge gul - Lag dine egne trygge naturlige konditorfarger
Lag dine egne trygge naturlige konditorfarger
Lag dine egne trygge naturlige konditorfarger
Lag dine egne trygge naturlige konditorfarger
Lag dine egne trygge naturlige konditorfarger

"Idun's Hjemmebakte" Gul er laget med E100 som i realiteten er gurkemeie (turmeric), og helt ufarlig for alle som ikke er intolerante eller allergiske mot enten salisylater, aminer eller planten gurkemeie.

En annen gulfarge du kan se etter er E161b Lutein. Lutein kommer fra Ringblomst, og mange av dere har kanskje brukt nettopp Ringblomst som kakepynt eller lignende!

Det merket du ser på bildet er fra Australia, men kan kjøpes på nettet. 

 

Denne grønnfargen er laget av Chlorofyllin E141 og er helt trygg for de fleste. Du får kjøpt dette produktet på nettet via denne linken.

Fra samme nettbutikk får du denne flotte rødfargen som er laget av rødbetpulver! Følg denne linken.

Hvis du ønsker en mer tradisjonell "konditorfarge" som er flytende, så selger denne nettbutikken naturlig rød farge på flaske.

De selger også blå naturlig farge på , og sort naturlig farge her.


Min peronlige favoritt

Hoppers kakepynt

Hoppers kakepynt

Min absolutte favoritt er Hoppers naturlige matfarger og pynteprodukter. Dette merket har ingen navn du ikke kan uttale, ingen forvirrende tall og skremmende E-stoffer. De er bokstavelig talt laget av hverdagsfrukt, bær og grønnsaker som gulrot, søtpotet, solbær og spirulina! 

Noen mennesker kan selvsagt være allergisk eller intolerant overfor visse frukter og grønnsaker, og du må alltid sjekke etiketten for å se om et produkt er trygt for deg. Men hvis du kan spise gulrøtter og gresskar, kan du for eksempel ha "Cloudy Orange" fargen som jeg bruker på mine pepperkaker. Og hvis du kan ha solbær, kan du bruke lilla. Det er så enkelt som det! 

Noen av disse fargene vil være ok på selv en moderat eliminasjonsdiett!

Alle Hopper-produkter er gluten, -melke, -egg, - nøtte og soyafrie - uten kunstige farger eller smaker og ingen 120 (sulfitt, konserveringsmiddel). 

Hopper har til og med kakestrø som er failsafe eller allergivennlig (avhengig av fargene). Jeg kjøpte meg noen nydelige hvite sprinkles for å dekorere julekakene mine - og det er kjempedeilig å kunne pynte ivei med god samvittighet!

Min kjeks pyntet med grønnsaksfargene fra Hopper - Se så skarpe farger!

Min kjeks pyntet med grønnsaksfargene fra Hopper - Se så skarpe farger!

Jeg har prøvd Hoppers "Cloudy Orange" og "Cherry Red". Begge fargene er sterke og levende. Mine prøve-kjeks har begge samme vakre farger to dager senere (Kakene har ligget utildekket på benken i sterkt sollys, høy luftfuktighet og varme), og jeg kan nesten ikke sette ord på hvor høyt jeg elsker kvaliteten på dette produktet!

Det eneste minuset er at fargene må oppbevares i kjøleskapet eller fryseren, men det vitner bare om at produktet er naturlig! 


Andre naturlige alternativer

Det er to farger som ofte benyttes i mat og som betegnes som naturlige, men som det er vanskelig å finne god informasjon om. Det er henholdsvis Lutein 161b og Copper-Chlorophyllin E141.  Jeg har valgt å ta med disse to fargestoffene basert på de undersøkelsene jeg selv har gjort, og ser på de som en god nummer to etter fargestoffer som er direkte utvinnet fra frukt og grønnsaker.

image source: http://www.stephenmorrisauthor.com/wp-content/uploads/2013/09/Marigold.jpg

image source: http://www.stephenmorrisauthor.com/wp-content/uploads/2013/09/Marigold.jpg

Lutein er et fargestoff som kommer fra blomster i ringblomstfamilien, en plante vi er godt kjent med i Norge.

Om Lutein sier Wikipedia:  "Lutein er en naturlig del av menneskets kosthold hos de som spiser frukt og grønnsaker [...] Så tidlig som i 1996, har lutein blitt innarbeidet i kosttilskudd. Mens det ikke eksisterer noen anbefalt daglig dose av lutein som for andre næringsstoffer, har det blitt sett positive effekter ved inntak av 6-10 mg/dag. Den eneste påviste bivirkning av overinntak av  lutein er brun hud (carotenodermia) "

Lutein er imidlertid forbudt som matfargestoff i USA, men er tillatt for bruk andre steder. Jeg har ikke vært i stand til å finne ut nøyaktig hvorfor det ikke blir brukt i USA, fordi stoffet bare synes å ha positive effekter - men jeg ville være veldig interessert i å vite om noen har informasjon. 

De tilbakemeldingene jeg hittil har fått fra matbloggere i USA tyder på at svaret rett og slett kan ligge i økonomi eller lobbyvirksomhet. Dette vites forøvrig ikke med sikkerhet.

Lutein er tillatt på en eliminasjonsdiett med forsiktighet. 

Dette produktet gir en vakker, sterk og holdbar gulfarge.

image source:   

image source:  

Jeg har også prøvd grønnfarge laget av Cobber-Clorophyllin. Jeg var ikke i stand til å finne mye info på stoffet, men har lært at den grønne fargen er avledet fra det naturlig klorofyll i planter, og dermed er av naturlig opprinnelse. For å omdanne denne til et egnet fargestoff trenger man en kjemisk prosess, men ikke noe som fører til  forurensning av produktet. Det eneste landet som ikke bruker kobber-chlorophyllin som matfargestoff er USA, men de bruker den i sitrusdrikkevarer . Jeg var nysgjerrig på hvorfor det har en så begrenset bruk, og sjekket med FDA. FDA sier: 

"FDA konkluderer med at [..] bruk av natrium-kobber chlorophyllin som farge-tilsetning i sitrusbaserte tørrdrikkevareblandinger er trygt, tilsetningen vil oppnå tiltenkt teknisk effekt, og er således egnet for dette bruk. [..] I tillegg [..] FDA konkluderer med at sertifisering av natrium kobber chlorophyllin er ikke nødvendig for beskyttelse av folkehelsen. "

Så det ser ut til at FDA har rett og slett bestemt at sertifisering er unødvendig, og derfor er det ikke forbudt. 

Dette produktet gir en dyp, vakker grønnfarge, en som ikke har falmet i løpet av denne testen. Den har imidlertid mørknet litt, men den er fremdeles vakker. 

Kobber-chlorophyllin er tillatt på en failsafe diett med forsiktighet. 

(Nok en gang, selv om disse produktene ikke er oppført som forbudt på eliminasjonsdiettens liste over tilsetningsstoffer, så betyr det ikke nødvendigvis at du ikke kan få en reaksjon. Hvis du er sensitiv så må du konferere med lege før du legger til nye produkter i kostholdet ditt.)


Jeg håper dette har vært et nyttig innlegg, og at du nå kan live opp baksten med noen trygge, men fantastiske farger! 

For alle som kan være interessert i Failsafe / eliminasjonsdiett (barn med atferdsvansker eller voksne med ulike "uforklarlige" symptomer eller mageproblemer som ikke blir bedre): Jeg anbefaler nettsiden http://www.fedup.com. au - den absolutt den beste kilden jeg har funnet om emnet! 

Jeg er stadig på utkikk etter nye fantastiske produkter, så hvis du vet om andre trygge matfargestoffer så kan du gjerne dele! Også, hvis du har ytterligere informasjon, erfaringer eller synspunkter om trygge eller utrygge matfargestoffer, så vil jeg gjerne høre fra deg!

 
 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver