Disse eggene har 400% mer omega-3 enn vanlige egg!

egg fra høns som går ute har 400% mer omega-3

Det er stor forskjell på egg!

Hva er viktig for deg når du plukker opp en kartong med egg i butikken? Er det prisen? Innpakningen? Eller tenker du først og fremst på kvalitet? Hvis jeg forteller deg at hverken innpakningen eller prisen sier noe om kvaliteten, vet du da egentlig hva du skal se etter..

Du er ikke alene. De færreste vet at kvaliteten på eggene vi spiser verken har med fargen på plommen eller høna på pakken å gjøre, men at det er gården høna lever på som har alt å si.

Matindustrien vet hva de gjør, når de serverer deg egg i solgul kartong med gress og grønne skoger på pakken. De kaller varen sin for gårdsegg, og sier at de er verpet av "glade høner". Men hvor "glad" er egentlig den høna, når alt kommer til stykket?


En frittgående løgn

Når du står med en kartong i hånda, som svart på hvitt sier at eggene kommer fra frittgående høns, da må det vel være bra?

"FRITTGÅENDE" HØNS (FOTO: I.TELEGRAPH.CO.UK)

"FRITTGÅENDE" HØNS (FOTO: I.TELEGRAPH.CO.UK)

Nope. Desverre er det ikke fullt så enkelt som dét. Innpakningen holder ikke alltid hva den lover.

"Frittgående" skrevet på kartongen, betyr ikke nødvendigvis at høna som la egget levde lykkelig på enga, eller at hun i det hele tatt fikk gå ute og spise naturlig fôr! 

Faktum er at i Norge kan frittgående høns bo inne i en låve hvor det gjerne holdes over 7000 høns. Med 9 høner på hver kvadratmeter og opptil 4 slike kvadratmeterplasser i høyden (7) (8), er det ikke mye som ligner på det fine gårdsbildet du ser på kartongen.

Hønene går ikke utendørs og plukker insekter i gresset. De tripper ikke rundt på duggvått gress. De tramper rundt i egen avføring og  gis spesiallaget fôr. Disse eggene finner du i kartonger som er merket "frittgående", og de har akkurat samme næringsverdi som egg fra burhøns. 

Visste du forresten at det i dag er høyere dødelighet blandt høns fra "frittgående" produksjon, enn høns i bur? Dette sies å ha sammenheng med at "frittgående" høns i låve både går i egen avføring og lever så tett at hakking eller sykdom ikke like godt kan forhindres eller oppdages. (12)


SÅNN SKAL DET SE UT PÅ GÅRDEN!        (FOTO: PHIL KING/ FLICKR-/HTTPS://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY-NC-ND/2.0)

SÅNN SKAL DET SE UT PÅ GÅRDEN!        (FOTO: PHIL KING/ FLICKR-/HTTPS://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY-NC-ND/2.0)

Bare sunne høner legger sunne egg

Så er det kanskje sant da, at "glade" høner legger bedre egg. Men hva er det som gjør høna glad?

Forskeren Chris Masterjohn Phd poengterer i en artikkel, at "Egg fra høns som fritt kan bevege seg ute og spise gress og insekter, har langt høyere næringsverdi enn egg fra høns som lever inne eller får industrialisert fôr. Økningen i næringsverdi finnes i størst grad i eggeplommen" (6).

Det er dermed ikke bare tull at dyrevelferden påvirker maten. Det er faktisk kjempeviktig å vite hvor maten kommer fra! Sunne høner legger rett og slett sunnere egg!


Hva med økologisk? Det må vel være bra..

Bedre, kanskje. Men ikke nødvendigvis bra.

Økologiske egg har i Norge liknende regler som for frittgående høns. De eneste forskjellene er at tettheten er redusert til 6 høns per kvadratmeter, pluss at hønene har mulighet til å benytte en 2 kvm stor uteplass (som kan deles i to) i minst én tredjedel av livet sitt -dersom værforholdene tillater det.

Med andre ord kan disse hønene ende opp med å tilbringe mesteparten av livet sitt i mer eller mindre identiske forhold som vanlige "frittgående" høns.

Her er det trangt om (ute-) plassen..   (foto:  http://ardentinny.org ) 

Her er det trangt om (ute-) plassen..   (foto: http://ardentinny.org

Økologiske høns blir riktig nok fôret med økologisk fôr, men det finnes ikke grunnlag for å påstå at dette fôret påvirker næringsstoffene i egget (9). Det er rett og slett bare en annen form for fabrikert mat. Det eneste som bevist påvirker næringsverdien er at høna får utvise naturlig oppførsel, og spise naturlig fôr utendørs.

Ja visst velger jeg økologisk. Men økologisk alene er ikke bra nok når det gjelder egg. Kombinasjonen økologisk og utegående er det aller beste valget. Selv investerer jeg heller litt ekstra arbeid og noen kroner mer på å oppdrive egg fra gårder som tar godt vare på dyrene sine. Så kan jeg heller spare de kronene på å la være å kjøpe dyre vitamintilskudd.


Naturlige egg er en "superfood"

Du har kanskje fått med deg superfoodtrenden? Nå handler det om å spise mat som har ekstra mye næring, vitaminer og antioksidanter. 

Dyre produkter som spirulinapulver, acaibær og "kale" flyr av butikkhyllene, og flere velger cacaonibs over sjokolade og "green tea latte" over kaffe. Hvis du er en av dem som tygger på kalechips, så bør følge med nå: Visste du at eggeplommen er en av de aller mest kraftfulle superfoodmatvarene som finnes?

Get this: Egg fra høns som får gå fritt på gress har opp til 40% høyere næringsinnhold, 10% mindre fett, og 35% lavere innhold av kolesterol, pluss hele 400% mer omega-3 enn egg fra ordinært landbruk! (10) Slike egg er dermed et kraftfullt tillegg til et sunt kosthold - en såkalt superfood - som tilfører nødvendige næringsstoffer som en ordinær diett kan mangle!

En høne som spiser fôr som finnes naturlig i marken, sånn som gress og insekter, legger egg som har høyere nivåer av DHA, E-vitaminer og karoten. Disse stoffene finner du forøvrig hovedsaklig i plommen. DHA er en essensiell fettsyre vi trenger for å opprettholde funksjon og helse i hjernen, nervesystemet, hjertet og øyet.

Egget er også proppfullt av en hel haug andre viktige vitaminer og mineraler! Du kan lese mer om naturens eget multivitamin på denne posten.

Du trenger altså ikke tygge på kålchips (hvis du ikke vil, da) for å få i deg "superfood -du kan rett og slett spise et helt naturlig egg!

Les mer om de utrolige næringsstoffene i egg i innlegget "Verdens beste vitaminpille er gratis!"


Antibiotikaresistens blant høns har blitt et problem

Hvordan ville verden sett ut hvis vi ikke lenger kunne behandle sykdom med antibiotika? 

Hvis du lurer på det, så kan du ta en titt i historiebøkene for å lese om livet i middelalderen.. Ikke å anbefale, for å si det sånn, men likevel ikke langt unna hva vi kan ende opp med hvis antibiotikabruken får herje som den vil.

Problemet er antibiotikaresistens. Resistens oppstår når bakterier blir immune mot enkelte typer antibiotika, og disse ikke lenger kan ta knekken på dem. Dermed risikerer vi å bli utsatt for infeksjoner som kan ta liv vi ikke er istand til å redde.


Hønseindustrien må ta noe av skylda

Forebyggende rutinebehandling med antibiotika i hønseindustrien har ført med seg en oppblomstring av antibiotikaresistente bakterier, som ikke bare er skadelige for dyrene, men også i aller høyeste grad for oss mennesker.

Det har vært mye snakk om antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøtt, og selvsagt mange mediaoppslag i kjølvannet av dette. Mattilsynet skriver på sine nettsider at "Prøver Veterinærinstituttet har tatt viser at det er funnet tarmbakterier som er motstandsdyktige (resistente) mot antibiotika, også kalt ESBL, i norske fjørfeprodukter." (15) I etterkant av dette oppslaget sies det at landbruket i Norge har fått kontroll over utbruddet, men det nevnes ingenting om hvor vidt de nye metodene kan forhindre antibiotikaresistens på stor skala.


Er du en del av løsningen eller problemet?

Masseproduksjon av matvarer stiller sulten i en verden som stadig trenger mer, men ødelegger vi for oss selv på sikt?

HER ER JEG HOS NABOGÅRDEN, HVOR JEG KJØPER MINE EGG FRA HELT FRITTGÅENDE HØNS SOM SPISER NATURLIG (OG ØKOLOGISK) FÔR

HER ER JEG HOS NABOGÅRDEN, HVOR JEG KJØPER MINE EGG FRA HELT FRITTGÅENDE HØNS SOM SPISER NATURLIG (OG ØKOLOGISK) FÔR

Sannheten er at høns som får leve naturlig ikke har behov for å rutinebehandles med antibiotika for å forebygge salmonellaepidemier i flokken. Det å velge kylling og egg fra utehøns blir dermed et meget viktig middel i kampen mot antibiotikaresistens, men også et slag for dyrevelferd og matkvalitet. 

For meg blir valget enkelt. Jeg vil spise sunt, og jeg vil også vøre en del av løsningen, ikke problemet.

Vær god mot kroppen din, nyt det beste naturen har å by på, og velg egg og kjøtt fra fjærfe som har fått lov å gå ute!


brain power smoothie

En smooth vitaminshake

Følg med, for på torsdag kommer oppskriften på verdens mest næringsrike (og deilige) smoothie! Denne smoothien er bedre enn enhver vitamintablett!!

I mellomtiden kan du ta en titt på hvor mange vitaminer som finnes i ett eneste egg!

Hvor kjøper du dine egg? Kanskje har du høns selv? Da vil jeg veldig gjerne høre fra deg! :)

 
 
The Gluten Free Lifesaver
 

 
Ingvild Ofstad - The Gluten Free Lifesaver
 

Kilder: (1) http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_Julius
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zeaxanthin
(3) https://www.blindeforbundet.no/nbf/publikasjoner/brosjyrer/oyesykdommer/AMD.htm
(4) (5) (6) http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html
(7) (9) (12) http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/eggindustrien-tomme-ord-like-fulle-laver-og-bur/
(8) http://www.dyrasliv.org/egg-fra-burhoslashns-frittgaringende-eller-oslashkologiske-hoslashner---hva-skal-jeg-velge.html
(10) http://www.sustainabletable.org/248/sustainable-livestock-husbandry
(11) http://www.huffingtonpost.com/2013/03/30/health-benefits-of-eggs-yolks_n_2966554.html
(13) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#
(14) http://authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/
(15)http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/fjorfe/funn_av_antibiotikaresistente_bakterier_i_kyllingkjott.10137