Verdens beste lasagne, helt uten gluten og tomater! (med melkefri og lav-fodmap variasjon)

Oppskrift på glutenfri og tomatfri lasagne

Hvem elsker ikke lasagne? 

What's not to love! Lag på lag med deilig kjøttsaus, pasta og hvit saus, toppet med ost! Bedre blir det ikke :)

De fleste lager kanskje lasagne fra pakke, men visste du hvor utrolig enkelt (og mye bedre) det er å lage den fra bunnen av? Det er virkelig ikke vanskelig, og det smaker himmelsk.

Denne oppskriften er glutenfri, tomatfri, eggefri, nøttefri, og har melkefri, lav-FODMAP og syrefri variasjon.

LES OGSÅ: Ferske glutenfrie franske baguetter med sprø skorpe!


Hvorfor ikke spise tomater?

Tomater har i mange år vært en helt vanlig del av et sunt norsk kosthold, men for enkelte er ikke tomat synonymt med god helse.

Mange kan ikke spise tomater, enten på grunn av allergi, eller som meg, på grunn av syreinnholdet. Tomater har en negativ effekt på slike ting som halsbrann, magesår, betennelser, IC (betennelse i blæra), og mange andre sykdommer hvor syre må unngås. Mange velger også selv å følge lavsyredietter.

Et annet eksempel er rawfood (råmat) diett eller vegansk rawfooddiett, hvor det er populært å velge bort matvarer som i følge diettens tilhengere øker syreinnholdet i kroppen (du kan se en liste over syre- og base-matvarer for rawfood dietten her).

oppskrift på glutenfri tomatfri lasagne

BPA-innholdet er høyest i hermetiserte grønnsaker

I tillegg til sykdommer eller dietter som krever tomatfrie alternativer i matveien, er det også mange som begrenser inntaket av denne velkjente frukten (ja, tomat er faktisk en frukt) på grunn av mengden BPA som finnes i bokstomater.

BPA, eller bisphenol A, er et industrikjemikalieprodukt som har blitt brukt i produksjonen av plast og annen emballasje siden sekstitallet. BPA brukes på innsiden av hermetikkboksene, og spesielt i matvarer med høyt syreinnhold, slik som tomater, er faren større for at BPA lekker inn i maten vi spiser. 

Diskusjonen rundt BPA går heftig, og det er delte meninger om hvor mye vi får i oss og hvor grensene bør gå. Det man derimot vet, er at inntak av større mengder BPA kan ha innvirkning på funksjoner i hjernen, oppførsel og prostatakjertler hos foster, spedbarn og barn (1). 

Enkelte forskere mener at BPA kan påvirke hormonene i kroppen vår, og spesielt da pubertet hos barn, samt enkelte kreftformer slik som brystkreft (2). Dyreforsøk viser også at BPA forårsaker en rekke helseproblemer, slik som forstyrrelser i forbrenning, fedme, forplantningsproblemer hos menn, astma og betennelser i tarmen (3).

En studie i USA i 2010 hvor 2988 mennesker deltok, viste en klar korrelasjon mellom BPA-innhold i urinen hos voksne mennesker, og antall tilfeller av hjerte- karsykdom (4). 

Canada og enkelte amerikanske stater har satt iverk tiltak for å forby bruk av BPA i tåteflasker.

Breastcancerfund.org anbefaler å velge bort tomater på boks, og har laget en guide til hvordan man best kan unngå BPA i kosten

LES OGSÅ: Fargestoffene i maten vår -Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om!


No tomatoes, no worries!

Tomater har blitt så vanlige i kostholdet vårt, at du kanskje lurer på hvordan det er mulig å erstatte dem. Heldigvis kan jeg forsikre deg om at det ikke er noe problem i det hele tatt!

Tomatfri saus smaker minst like godt som saus med tomat, og med denne oppskriften vil du rett og slett ikke smake forskjellen!

Selv om du kanskje ikke er nødt til å spise tomatfritt av helsemessige årsaker, så anbefaler jeg likevel å prøve denne fantastisk gode sausen!

Bonusen er at tomatfri saus på mange måter også er sunnere. Ikke minst fordi det skal flere grønnsaker til for å få en rik og fyldig smak, men også fordi du ikke vil ha behov for å søte sausen. Tomater er nemlig noe av det syrligste du kan lage saus av, og for at sausen skal smake godt tilsettes det sukker. I mange butikk-kjøpte tomatsauser er det veldig mye tilsatt sukker som du kanskje ikke engang hadde tenkt over. Det kan faktisk være mer sukker i en ferdigsaus enn i en dessert!

Prøvde du oppskriften på "Glutenfri spaghetti med deilig tomatfri pastasaus og hjemmelagede kjøttboller"? Da vet du like godt som jeg at pastasaus uten tomat smaker akkurat like godt!


oppskrift på glutenfri tomatfri lasagne

Verdens beste lasagne lager du uten tomater!

Til 4 personer trenger du:

oppskrift på glutenfri tomatfri lasagne
 • 400 gram kjøttdeig av storfe
 • 200 gram kjøttdeig av svin
 • 9 eller flere plater med glutenfri lasagne (antallet kommer an på hvilken form du bruker) . De hyggelige folka hos Schär sendte meg en pakke med lasagneplater, og de var veldig gode, så de brukte jeg i denne oppskriften.
 • 50 ml raspet cheddar ost (eller annen ost som er sterk på smak)
 • 50 ml raspet mozzarellaost
 • 150 ml raspet parmesanost

Melkefri variant: Bytt ut osten med 120 ml glutenfrie brødsmuler

Lav-FODMAP variant: Bruk laktosefri ost

Lavsyrevariant: Bruk lettost eller kutt ut osten til fordel for brødsmuler


Béchamel saus/ hvitsaus:

Melkefritt alternativ: Bruk melkefritt smør eller plantemargarin, rismelk (ikke soya), og kutt ut parmesanosten.

Lav-Fodmap variant: Bruk laktosefrie melkeprodukter

Lavsyre: Bruk lettmelk, lettsmør og lettost, eller kutt ut osten.


"NOMATSAUS" (TOMATFRI PASTASAUS):

 • 4 små/medium gulrøtter, raspet
 • 5 medium eller 4 store røde paprika, skjært i striper
 • ca 1 dl butternut squash/flaskegresskar i terninger
 • 1 stilk selleri
 • 1/2 rødbete i terninger
 • 2 fedd hvitløk, hakket i små biter
 • 1 dl hakket løk
 • 5 dl vann med en halv grønnsaksbuljongterning (oppløst)
 • 1 dl fløte 
 • 1 s hakket persille
 • 1 ss hakket basilikum
 • 1 ts oregano
 • 1 ts timian
 • 1/2 ts grovkvernet pepper
 • 2 laurbærblad
 • 3 ss olivenolje
 • 2 ss hvitvinseddik eller eplesidereddik 
 • Salt etter smak

Smaken blir best med ferske urter, men du kan også bruke italiensk krydder.

Melkefritt alternativ: Bruk melkefri fløte eller sløyf fløten helt.

Lav-FODMAP variant: Kutt ut løken og hvitløken, bruk hvitløksolje istedenfor vanlig olivenolje, kutt ut rødbeter, bruk laktosefri fløte.

Lavsyre: Kutt ut eddiken og hvitløken, og benytt hvitløksolje istedenfor vanlig olje. Bruk kun halvparten av løken, og bytt ut fløten med melk.

Tips: Du må gjerne lage flere porsjoner av sausen og fryse ned. Da kan du bare åpne et glass neste gang du vil lage lasagne!


Fremgangsmåte:

FDormen min heter Cash Mason og du kan finne den på nett

FDormen min heter Cash Mason og du kan finne den på nett

 1. Hakk alle grønnsakene til den tomatfrie pastasausen, og legg alle ingrediensene unntatt fløten i en stor gryte med lokk. Rør godt, og la det småkoke på medium varme til alle grønnsakene er myke.
 2. Når grønnsakene er myke setter du kasserollen til sides med lokket på.
 3. Når grønnsakene har kjølt seg ned litt fjerner du laurbærbladene og kjører blandingen i en blender eller food processor. Du kan la det være så mye eller lite klumper du ønsker. Noen liker litt å tygge på, mens andre liker sausen helt jevn. Tilsett fløten til slutt.
 4. Begynn med hvitsausen ved å smelte smøret i en kasserolle. Tilsett melet og rør godt til du får en myk "deig". Spe med melk, rør igjen til klumpene er borte, og spe på nytt. Fortsett slik til du har brukt opp all melken. Du må gjerne bruke en visp. Når du har brukt opp all melken rører du inn buljongen, persillen, muskat og parmesan.
 5. Stek svine- og storfekjøttdeigen sammen i en panne til den er brunet men ikke brent. Hell tomatfri saus over kjøttet, og la det stå å trekke i ca 5 minutter til kjøttet har tatt til seg smaken av sausen.
 6. Forvarm stekeovnen din til 200 grader.
 7. Finn  frem en lasagneform. Jeg fikk nettopp en flott form i gave av en venninne, som jeg elsker. Den er laget slik at den passer perfekt til tre lasagneplater på tvers! Jeg trenger ikke bryte dem av for at det skal bli riktig. 
  Formen heter "Cash Mason" og kan kjøpes på nett.
 8. Begynn lasagnen din med kjøttsausen. Dekk bunnen av formen, og legg deretter et lag med glutenfri lasagneplater over. Spre et lag med hvit saus over lasagneplatene, og gjenta prosessen til formen din er full. Jeg fikk plass til 3 lag i min form. Pass bare på at siste lag er hvit saus, før du sprer osten på toppen!

  Hvis du lager melkefri lasagne så strør du brødsmuler på toppen istedenfor ost.
 9. Stek i 20 minutter med sølvfolie over, før du fjerner folien og steker på samme temperatur til lasagnen har fått en gyllen skorpe.

Servér rykende varm, gjerne med mine superkjappe glutenfrie hvitløksciabatta og crispy salat!

Spiser du tomater? Hva er din mening om BPA? Skriv gjerne tips, innspill og mer i kommentarfeltet! :)


siste publiserte


Ingvild Kristine Ofstad

 

KILDER: (1) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331 (2) (3) (4) http://www.nhs.uk/news/2010/03March/Pages/BPA-plastic-health-warnings.aspx