Hei,

 

Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver

Jeg vil gjerne ønske deg varmt velkommen til The Gluten Free Lifesaver! Du har antakeligvis funnet denne siden fordi du enten lever glutenfritt selv, du er nysgjerrig på hva det vil si å leve glutenfritt, eller du er glad i en som ikke tåler gluten.

Min "første" dag som cøliaker var også den siste dagen av mitt liv slik jeg kjente det. Da jeg fikk diagnosen gikk jeg fra verdensvant og klok, til fortapt og ensom på bare minutter. Glad selvfølgelig, for å endelig ha en diagnose, og for å passe inn i en "boks", men det gikk fort opp for meg hvor mange hull det var i den boksen.

Jeg hadde oppfattet meg selv som et sterkt menneske med relativt ålreit livserfaring og god tro på egne evner. Så plutselig var jeg som et barn, som måtte lære om verden helt på nytt igjen. Jeg måtte bli kjent med kroppen min på nytt, lære å kjenne dens krumspring, hva den likte og ikke likte, og dette parallelt med at omgivelsene skulle bli kjent med meg som den jeg var nå. Sånn var det ihvertfall det føltes.

Jeg hadde lite eller ingen kunnskap om veien foran meg, og jo mer jeg lærte, jo mer skjønte jeg at jeg ikke visste -hvis det høres logisk ut. Det burde jo strengt tatt ikke være sånn. Bare fordi cøliaki ikke er en pengemaskin for legemiddelindustrien (ennå), betyr ikke det at hundretusener av mennesker skal måtte klare seg selv i jungelen av halvesannheter og generell inkompetanse.

Jeg kom frem til at hvis jeg skreller denne problemstillingen helt inn til kjernen, så sitter jeg igjen med tre tilbakevendende frustrasjonsmomenter som hele tiden satte kjepper i hjulene for meg:

  • Jeg visste ikke hvem jeg kunne stole på
  • De menneskene jeg burde kunne stole på, satt ikke på all den nødvendige informasjonen
  • Den nødvendige informasjonen var ikke lett tilgjengelige for noen av oss

Helbredelsesprosessen føltes som om den blinde ledet den døve. Alt var prøving og feiling, og når man har cøliaki så er hver feil smertefull og skuffende. Takk og pris for alle individene der ute som kjemper for hver eneste lille bit med informasjon, tester det (ofte på egen bekostning), og deretter deler sine verdifulle erfaringer med nykommerne. Jeg har mye å takke bloggerne for!

Cøliaki burde komme med en bruksanvisning. Diagnosen kom levert på døra mi omtrent som en flatpakke fra Ikea. Livet mitt var i tusen biter, alle skruene hadde løsnet og det var hundre små pakker å åpne. Den kom helt uten verktøy, ingen beskrivelse, og slettes ingen handyman til å vise meg veien. Det var bare meg, og et stort tomt rom som ventet på nye møbler.

Jeg kan desverre ikke gi deg en bruksanvisning -hver eneste flatpakke er forskjellig, men jeg kan være din handyman. For jeg har satt sammen pakken min nå, og den funker bra. Jeg gjorde alle feilene selv i prosessen, og selv om jeg ennå ikke kan si deg alt som funker, så kan jeg ihvertfall fortelle deg om veldig mye som ikke gjør det. Og det er en utrolig god start! Antakeligvis en mye bedre start enn hva du ville fått alene.

Jeg er bedre nå. Alt er bedre. Og jeg er veldig takknemlig til alle som har bidratt til å lappe sammen kroppen min og livet mitt. Nå har jeg lyst til å gjøre mitt for alle andre!

Velkommen skal du være til The Gluten Free Lifesaver!

Klem fra Ingvild Kristine 

Endelig litt bedre, og på min første ferie etter diagnosen - En nøye planlagt overraskelse fra mannen min. Jeg var utrolig nervøs for å reise, men han gav meg ikke noe valg, og det gikk bra!

Endelig litt bedre, og på min første ferie etter diagnosen - En nøye planlagt overraskelse fra mannen min. Jeg var utrolig nervøs for å reise, men han gav meg ikke noe valg, og det gikk bra!